Selecteer een pagina

LANGEJAAP BIER. HET BEGIN, HET GEZICHT

LANGE JAAP

De Lange Jaap is een vuurtoren even ten noorden van Fort Kijkduin in Huisduinen, nabij Den Helder in de provincie Noord-Holland. In 1877 werd begonnen met de bouw van de Lange Jaap.

Op 1 april 1878 werd de vuurtoren in gebruik genomen en kon het licht voor de eerste keer ontstoken worden. De zestienzijdige toren is geheel opgetrokken uit gietijzeren platen met opstaande randen die aan elkaar geschroefd zijn. Met zijn 506.100 kg gietijzer is de vuurtoren een massief bouwwerk. De ontwerper van de vuurtoren was Quirinus Harder, voormalig hoofdconstructeur van de bouwkundige dienst van het loodswezen. De Lange Jaap is 63,45 meter hoog en daarmee de hoogste nog brandende vuurtoren van Nederland. Bovendien is de Lange Jaap de hoogste gietijzeren toren van Europa. Het zal u dan ook niet verbazen dat de toren in 1988 de status kreeg van rijksmonument.

Gezicht op Huisduinen, met op de achtergrond de vuurtoren, de Lange Jaap. Getekend door Anton Pieck.

GEBOREN ONDER DE VUURTOREN

Lange Jaap bier is geënt op de nostalgische herinneringen van Kees Schoemaker, die, net als het idee van Lange Jaap bier, onder de vuurtoren is geboren.

Als kind ging hij bij het invallen van de duisternis vaak mee met de vuurtorenwachter om het licht van de Lange Jaap, de vuurtoren van Huisduinen, te ontsteken. De vuurtoren was en is zijn vertrouwde baken en de geborgenheid waar dat baken voor staat, wil hij delen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Kees, een horecaondernemer in hart en nieren die zijn jeugd rond, in en om de vuurtoren heeft doorgebracht, het Lange Jaap bier zijn gezicht heeft gegeven.

HET ONTSTAAN VAN LANGE JAAP BIER

Het idee borrelde op in Kees Schoemaker en rijpte aan de hand van de bijdragen van vrienden en zielsverwanten tot een volwaardig product dat met veel zorg, aandacht en liefde wordt gebrouwen onder de naam Lange Jaap bier.

Het zal u dan ook niet verbazen dat het Lange Jaap bier ook de toets der kritiek van speciaalbier ruimschoots heeft doorstaan. De schepper van het Lange Jaap bier put de toewijding voor zijn geesteskind uit de jarenlange ervaring die hij op uiteenlopende locaties in Nederland in de horeca heeft opgedaan. Een kastelein schenkt bier, gezelligheid en geborgenheid, en dat alles is gevangen in een glas Lange Jaap bier.

EEN SENSATIE EN EEN BELEVING

In het laatste jaar is het brouwproces verfijnd zonder in te boeten aan de beleving van zon, zee en strand in de uitstraling van het bier. Er is een mooie harmonie gevonden tussen kwaliteit, toewijding, kennis en passie, en het resultaat van deze maandenlange voorbereidingen is het Lange Jaap bier zoals het bedoeld is: een sensatie voor de bierliefhebber en een beleving voor iedere proever.

PROOST,

PILSJE VAN IJF

Zoals inmiddels bekend is Langejaap bier het verhaal over de vuurtoren van Huisduinen waarbij indien mogelijk, elke twijfel moest worden weggenomen als het gaat over het bier en zijn verhaal.

Een van de mensen die ook onder het licht van de vuurtoren is opgegroeid is de bekende Nederlander IJf Blokker, die los van populaire programma op tv en als cartoonist van diverse weekbladen en kranten, ook nog als persoon verbonden was aan het legendarische blad van Freddy Heineken.

Brouwer Freddie Heineken pakt een pilsje, getapt door IJf Blokker.

In de tijd dat juist de mening over smaak van alle nieuwkomers op de biermarkt nog niet over het internet ging maar nog via week en dagbladen, was het altijd IJf Blokker die als vaste columnist in het blad van Heineken de nieuwkomers kon maken en breken.

AMBASADEUR

Wij zijn dan ook blij dat IJf blokker ons Langejaap bier naar buiten toe vertegenwoordigt als ambassadeur van de goede smaak en dat hij bereid is om op de Horecava en de andere beurzen in 2019 ons terzijde te staan in de smaakvolle entourage van onze stand.

Dat IJf blokker zijn sporen als acteur en radio presentator ruimschoots heeft verdient is geen discussie, maar als icoon van de goede smaak van bier was zelfs Freddy Heineken in de jaren ’70 al present als IJf een nieuw biertje introduceerde…..

…en ook toen was waarschijnlijk al bekend dat met bier van onder de Lange Jaap, het licht pas uitgaat als de zon op komt

Winkelmand
There are no products in the cart!
Continue Shopping
0