LANGEJAAP BIER. HET BEGIN, HET GEZICHT

LANGE JAAP

Lange Jaap is een vuurtoren die net ten noorden van Fort Kijkduin staat in Huisduinen, nabij Den Helder in de provincie Noord-Holland. De toren kreeg in 1988 de status van rijksmonument.

In 1877 werd begonnen met de bouw van de Lange Jaap, en werd deze op 1 april 1878 in gebruik genomen en kon het licht ontstoken worden. De zestienzijdige toren is geheel opgetrokken uit gietijzeren platen met een opstaande rand die aan elkaar geschroefd zijn waardoor de vuurtoren erg zwaar is (506.100 kg gietijzer). De ontwerper van de vuurtoren was Quirinus Harder, voormalig hoofdconstructeur van de bouwkundige dienst van het loodswezen. Met een hoogte van 63,45 meter is de Lange Jaap de hoogste nog brandende vuurtoren van Nederland en is het de hoogste gietijzeren toren van Europa.

Gezicht op Huisduinen, met op de achtergrond de vuurtoren, de Lange Jaap. Getekend door Anton Pieck.

GEBOREN ONDER DE VUURTOREN

Als je onder de vuurtoren bent geboren, als kind bij het invallen van de duisternis vaak mee ging met de vuurtorenwachter om het licht van de Lange Jaap, zoals de vuurtoren van Huisduinen is genaamd, te ontsteken dan blijft de vuurtoren je als vertrouwt baken voor de scheepvaart, je altijd bij.

DE SLAGEN VAN DE VUURTOREN

Als je iedere avond de slagen van de vuurtoren telt totdat je in slaap valt, is het logisch dat je dat altijd met je mee neemt als blijvend gevoel van geborgenheid en vertrouwen.

Als je dan ook nog op latere leeftijd met je zeilboot de vuurtoren als een vast baken probeert waar te nemen, in je zoektocht naar een veilige haven, dan is de cirkel rond en gaat dat gevoel van geborgenheid niet meer weg.

Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat Kees Schoemaker, die als ondernemer in de horeca en vanaf zijn jeugd rond, in en om de vuurtoren is opgegroeid het gezicht is geworden van het Langejaap bier.

DE GEBOORTE VAN LANGEJAAP BIER

In combinatie met zijn idee en de toevoeging van een aantal vrienden en zielsverwanten is met de nodige zorg en aandacht het Langejaap bier als volwaardig product tot stand gekomen, dat het Langejaap bier als speciaal bier de toets der kritiek ruimschoots kan doorstaan is daarom dan ook bijna een vanzelfsprekendheid.

De zorg en aandacht is vooral het opgebouwd uit gevoel en de passie die er door de geestelijke vader van het Langejaap bier na vele jaren horeca op uiteenlopende locaties in Nederland is opgedaan.

EEN SENSATIE EN EEN BELEVING

De kennis en kwaliteit voor het brouwproces is daar in het laatste jaar aan toegevoegd, waarbij de beleving van zee, zon en water in de uitstraling toch de herkenning is gebleven.

Na een jaar van voorbereiding en een zorgvuldige afweging van kwaliteit en passie, is het Langejaap bier dan ook geworden zoals het bedoelt was, een sensatie voor de bierliefhebber en een beleving voor de gebruiker.

Kortom, als kwaliteit, toewijding en passie elkaar hebben eenmaal hebben gevonden, is er de ruimte voor beleving,

PROOST,

PILSJE VAN IJF

Zoals inmiddels bekend is Langejaap bier het verhaal over de vuurtoren van Huisduinen waarbij indien mogelijk, elke twijfel moest worden weggenomen als het gaat over het bier en zijn verhaal.

Een van de mensen die ook onder het licht van de vuurtoren is opgegroeid is de bekende Nederlander IJf Blokker, die los van populaire programma op tv en als cartoonist van diverse weekbladen en kranten, ook nog als persoon verbonden was aan het legendarische blad van Freddy Heineken.

Brouwer Freddie Heineken pakt een pilsje, getapt door IJf Blokker.

In de tijd dat juist de mening over smaak van alle nieuwkomers op de biermarkt nog niet over het internet ging maar nog via week en dagbladen, was het altijd IJf Blokker die als vaste columnist in het blad van Heineken de nieuwkomers kon maken en breken.

AMBASADEUR

Wij zijn dan ook blij dat IJf blokker ons Langejaap bier naar buiten toe vertegenwoordigt als ambassadeur van de goede smaak en dat hij bereid is om op de Horecava en de andere beurzen in 2019 ons terzijde te staan in de smaakvolle entourage van onze stand.

Dat IJf blokker zijn sporen als acteur en radio presentator ruimschoots heeft verdient is geen discussie, maar als icoon van de goede smaak van bier was zelfs Freddy Heineken in de jaren ’70 al present als IJf een nieuw biertje introduceerde…..

…en ook toen was waarschijnlijk al bekend dat met bier van onder de Lange Jaap, het licht pas uitgaat als de zon op komt